Tussenpersonen

Het is niet altijd nodig om een tussenpersoon te gebruiken bij Edi.
Als een leverancier zelf het bestand in het juiste formaat aan kan leveren, kan communicatie direct via email verlopen. Download opbouw edi-berichten in easyVorasWindows voor een samenvatting van de bestandsopbouw voor easyVorasWindows.
Kan een leverancier het bestand niet in het juiste formaat leveren, dan is een tussenpersoon nodig. Deze tussenpersoon bouwt het bestand van de leverancier om tot een formaat dat easyVorasWindows kan verwerken.
De meest bekende tussenpersonen zijn Pranke, Fashion United Indicia en Gusti. Ook Sport2000 functioneert deels als tussenpersoon. Ze worden hieronder alle 4 besproken.

Pranke

Pranke is de grootste Edi tussenpersoon in Europa en zit in Duitsland. Zij zijn ooit begonnen met Edi en kunnen vrijwel alles ombouwen tot een bestand waar easyVorasWindows mee kan werken.

Werkwijze Pranke

Bij Pranke moet 1 van de 2 betalend lid zijn. Over het algemeen zijn het de leveranciers die betalen zodat de retailers waar zij Edi mee doen geen kosten hoeven te maken. Een retailer die nog niet aangesloten is bij Pranke moet ook door de leverancier aangemeld worden, dat kan easyPOS helaas niet voor u doen. Voor deze aanmelding is een GLN en een emailadres nodig.

Communicatie opties Pranke

Pranke biedt email en ftp. Er zijn nog wat andere mogelijkheden maar die worden door onze klanten zelden gebruikt.

Fashion United Indicia

Fashion United is de onderaannemer van Pranke in Nederland maar concurreert ook met Pranke. Zij gebruiken de software van Pranke om de bestanden om te bouwen tot leesbaar formaat voor easyVorasWindows.

Werkwijze Fashion United

Bij Fashion United betalen zowel leverancier als retailer voor het abonnement. Voor aanmelding zijn een GLN en een emailadres nodig. Deze aanmelding kunnen wij voor u verzorgen.

Communicatie opties Fashion United

Fashion United biedt email en ftp.

Compacer

Compacer is de tussenpersoon voor o.a. No Excess. No Excess heeft hiervoor een leveranciers-abonnement waarop ook de retailer kan aansluiten. Communicatie verloopt via direct email.
Compacer heette vroeger Gusti. Gusti is in 2003 gestart en heet sinds 2020 Compacer.

Sport2000

Sport 2000 of ANWR Garant is eigenlijk een inkoopcombinatie voor sportwinkels en niet echt een tussenpersoon, maar functioneert deels wel zo. Voor een groot aantal sportleveranciers is het zelfs nog de enige manier om als kleine retailer die merken in je winkel te krijgen. Nike heeft bijvoorbeeld gezegd dat zij niet meer aan individuele kleine winkels leveren. Als je als retailer aangesloten bent bij bijvoorbeeld Sport2000, kan dat wel.

Werkwijze Sport2000

De leveranciers leveren bij Sport2000 hun bestanden aan. Sport2000 maakt daar standaard pricats en desadvs van en stuurt die door naar de retailers die artikelen voeren van die leverancier. Sport2000 kan op deze manier ook veel merken bieden die zelfstandig (nog) niet aan Edi doen. Retailers sturen sales- en inventoryrapporten terug naar Sport2000. Deels op basis van de inventoryrapporten wordt de webwinkel van Sport2000 gevuld en kun je orders vanuit de webwinkel scoren. Hoe dit precies werkt kun je het beste navragen bij Sport2000. Aan lidmaatschap van Sport2000 zijn kosten verbonden. Communicatie verloopt via email.